معرفی

رست قهوه چیست؟ انواع رست قهوه ❤️ (+ مراحل برشته کردن قهوه)

انواع رست قهوه

شاید برخی از ما تابحال فکر میکردیم قهوه از ابتدا به رنگ قهوه ایست. اما باید بدانید که قهوه خام به رنگ سبز است و طعم بسیار اسیدی و چوبی دارد. این قهوه تازه طی فرایندی به رنگ و طعمی که ما میشناسیم در میآید. به این فرایند، رست قهوه میگویند.

رست قهوه نیز کار ساده ای نیست و نیاز به مهارت و تجربه دارد. چهار نوع از رست قهوه که پر طرفدارترین نیز هستند را در این مقاله برایتان به طور کامل شرح میدهیم. اما بهتر است همین ابتدا بدانید که رست قهوه بر چهار نوع، رست لایت، رست مدیوم، رست مدیوم دارک و رست دارک تقسیم و درجه بندی میشود.

در ادامه با ما همراه باشید تا این فرایند جذاب را باهم بررسی کنیم، و رست قهوه در خانه را آموزش ببینیم.

رست قهوه چیست؟

رست قهوه به معنی تفت دادن قهوه است. دانه‌های کوچک و سبز دوست داشتنی قهوه در مراحلی که به آن رست می‌گویند، حرارت داده می‌شوند که به آن برشته کردن و یا بود دادن قهوه نیز می‌گویند. شاید بسیاری از مردم فکر کنند که تهیه دانه‌های خوش طعم قهوه ساده است. این موضوع به این برمی‌گردد که درباره این مطلب اطلاعات خاصی ندارند. ادامه این مقاله را از دست ندهید تا بفهمید این دانه‌های با ارزش چطور به دست می‌آیند.

فرآیند رست قهوه

در فرایند رست قهوه رنگ بو و طعم قهوه تغییر می‌کند، که بنا به اندازه حرارت دادن دانه‌ها رنگ و طعم آن‌ها با هم فرق می‌کند. یعنی از قهوه روشن تا تیره بستگی به میزان و اندازه حرارت دارد. پس نحوه رست تاثیر مستقیمی روی رنگ و بو و طعم قهوه دارد.

1. پیش گرم کردن

 در فرایند رست قهوه ابتدا دانه‌های سبز قهوه را داخل دستگاه می‌ریزند و با یک حرارت ملایم یا به اصطلاح پیش گرم کردن آن‌ها را حرارت می‌دهند. در این مرحله دانه‌های سبز قهوه به رنگ کرمی در می‌آیند.

2. خشک شدن

در ادامه دانه‌های سبز قهوه رطوبت خود را از دست می‌دهند. طبیعتاً بدیهی است که دانه‌های اولیه قهوه رطوبت زیادی دارند. بنابراین باید به میزانی که لازم است، حرارت داده شوند تا رطوبت آن از بین رفته و خشک شود. البته دقت شود که برای از بین بردن رطوبت دانه، نباید بیشتر از حد به آن حرارت دهیم، چون با این کار ممکن است دانه‌ها بسوزند و تمام زحمات ما از بین رود.

3. تغییر رنگ

در مرحله بعد، دانه‌های قهوه واکنش شیمیایی نشان می‌دهند و رنگ آن‌ها تیره‌تر می‌شود و بو و رایحه مطبوع آن کم کم نمایان می‌شود.

ترک اول

در مرحله بعدی که به مرحله ترک اول معروف است، دانه‌های کرمی قهوه رنگ تیره پیدا می‌کند و شروع به ترک خوردن می‌کنند و این نشان دهنده این است که رطوبت دانه‌ها کاملاً از بین رفته است.

ترک دوم

باید توجه داشته باشیم، دوست داشتن و علاقه به قهوه هم بستگی به سلیقه افراد دارد. بعضی از افراد طعم قهوه مرحله ترک اول را بیشتر می‌پسندند. چون آنها طعم لایت و برشته آن را بیشتر از طعم تلخ‌تر و تند تر دوست دارند. در مراحل بعدی دانه‌های قهوه حرارت یکنواخت بیشتری داده می‌شود تا برای مشتریان یک طعم قوی‌تر و تندتر قهوه را می‌پسندند، یک قهوه برشته تر و تیره‌تر آماده کنند.

4. خنک کردن

در مرحله آخر زمانی که برشته کردن دانه ها به مرحله مورد نظر رسید، به سرعت این دانه‌ها را در دمای پایین‌تر خنک می‌کنند تا طعم و بوی قهوه‌های رستی ثابت بماند. اینجا هم دقت کنید که این مرحله آخر، یعنی خنک کردن دانه‌ها، باید به سرعت انجام شود تا نتیحه خیلی خوبی حاصل شود و از قهوه تولید شده لذت فراوان ببریم

 

انواع رست قهوه

رست کردن قهوه درجات مختلفی دارد. برای رست یا برشته کردن دان قهوه باید در نظر بگیریم که زمان آن بسیار مهم است. یعنی نه خیلی سریع دانه‌های قهوه را برشته کنیم نه خیلی آهسته. با توجه به میزان و زمان درجه حرارت رست کردن قهوه‌ها طعم‌های مختلفی از قهوه به دست می‌آید که آن‌ها را به چهار دسته تقسیم می‌کنیم. رست لایت، رست مدیوم، رست مدیوم دارک و رست دارک

1- رست لایت

لایت همان رست نیمه برشته است که طعم میوه‌ای آن کاملاً احساس می‌شود، که در مرحله ترک اول برشته کاری به اتمام می‌رسد. این رست به اندازه رست مدیوم و مدیوم دارک، طرفدار ندارد. البته دقت کنید این بدان معنا نیست که رست لایت طرفدار ندارد بلکه طرفداران خاص خودش را هم دارد اما نسبت به رست مدیوم و مدیوم دارک طرفدارانش کمتر است.

✔️ ویژگی‌ها

  • رنگ: طلایی روشن
  • طعم: ملایم و کمی ترش
  • دما: ۱۸۰تا ۲۰۵
  • کافئین: بسیار زیاد
  • عطر: ملایم و میوه ای
  • اسیدیته: بالا
  • بافت: خشک و بدون چربی و روغن
  • ماندگاری: بسیار زیاد
  • نحوه آسیاب: نرم

 

2- رست مدیوم

رست مدیوم یک مقدار رنگدانه‌های قهوه‌ای تر است و طعم آن کمی تندتر است و در مرحله پایانی ترک اول و ابتدای ترک دوم دانه قهوه برشته کاری به اتمام می‌رسد.

✔️ ویژگی‌ها

  • رنگ: قهوه ای روشن
  • طعم: ملایم
  • دما: ۲۱۰ اتا ۲۲۰
  • کافئین: زیاد
  • عطر: مطبوع
  • اسیدیته: متعادل
  • بافت: خشک و بدون روغن
  • ماندگاری: زیاد
  • نحوه آسیاب: متوسط

 

3- رست مدیوم دارک

در رست مدیوم‌ دارک طعم دانه‌های قهوه به تلخی بیشتر می‌زند و این رست بسیار پرطرفدار است. این رست را می‌توان پر طرفدارترین قهوه موجود در بازار معرفی کرد. اکثر مردم وقتی به خرید قهوه می روند و می‌گویند مقداری قهوه می‌خواهیم، منظورشان همین رست مدیوم دارک است اما خب اکثر آن‌ها انواع قهوه را نمی‌شناسند و اطلاعی از آن ندارند.

✔️ ویژگی‌ها

  • رنگ: قهوه ای تیره
  • طعم: شیرین و تلخ
  • دما: ۲۲۵ تا ۲۳۰
  • کافئین: پایین
  • عطر: تند
  • اسیدیته: پایین
  • بافت: چرب
  • ماندگاری: کم
  • نحوه آسیاب: تند

 

4- رست دارک

اما رست دارک که طرفداران کمتری دارد، چون طعم آن بیشتر به تلخی می‌رود و بو و طعم مطبوعات قهوه کمتر نمایان است. رست دارک یا تیره در مرحله پایانی ترک دوم حرارت بیشتری داده می‌شود تا روغن آن بیرون بیاید.  به خاطر این دانه‌های قهوه به رنگ تیره براق در می‌آیند.

✔️ ویژگی‌ها

  • رنگ: قهوه ای تیره مایل به سیاه
  • طعم: تلخ
  • دما: ۲۴۰ تا ۲۵۰
  • کافئین: بسیار کم
  • عطر: دودی و سوخته
  • اسیدیته: بسیار کم
  • بافت: بسیار چرب
  • ماندگاری: بسیار کم
  • نحوه آسیاب: شکننده

 

هنر رست قهوه

رست کردن قهوه، کار هر کسی نیست و نیاز به آموزش دارد تا یک قهوه مطبوع و خوش طعم درست کنیم. زیرا اگر در این زمینه آموزش ندیده باشیم، ممکن است دانه‌های قهوه را بسوزانیم که دیگر قابل خوردن نباشند. برشته کردن قهوه، هنری است که تعادل ظریفی بین مهارت و دانش دارد. رست کارها با دقت دما را کنترل می‌کنند تا  طعمی منحصربه‌فرد ایجاد کنند. در هرمان کافی متخصصین ما با دانش بالا در این حوزه قهوه‌ها را طبق سلایق شما رست‌ می‌کنند.

 

آموزش رست قهوه در خانه

البته امروزه با پیشرفت تکنولوژی دستگاه‌های اختراع شده تا هر کسی بتواند، در خانه خود دانه‌های قهوه را برشته کند. اگر ما خودمان بتوانیم در خانه دانه‌های سبز قهوه را رست دهیم طبیعتاً یک قهوه تازه تر و با کیفیت تر خواهیم داشت. برای رست قهوه در خانه در ابتدا باید نکات ایمنی را در نظر بگیریم. چون قهوه‌ها باید در حرارت بالا رست شوند و هنگام برشته شدن احتمال اینکه به بیرون پرتاب شوند وجود دارد. بنابراین باید از وسایل مطمئن و جای مناسب برای رشد کردن استفاده کنیم.

بهترین وسیله برای رست کردن دانه‌های قهوه یک ماهیتابه یا قابلمه چدنی یا سرامیکی است. زیرا این جنس‌ها حرارت را در خود نگه می‌دارند و دما را به طور یکنواخت به تمام قهوه‌ها می‌رسانند.

ابتدا باید دانه‌های سبز قهوه را تهیه کنیم ما باید اطلاعات لازم در مورد انتخاب دانه‌های سبز با کیفیت قهوه را داشته باشیم و یا اینکه از یک آدم مطمئن آن دانه‌ها را خریداری کنیم. پس نکته اول کیفیت دانه‌ها است سپس دانه‌ها را داخل قابلمه یا ماهیتابه می‌ریزیم و روی اجاق گاز می‌گذاریم.

باید دمای ظرف ما به حدود ۲۵۰ درجه سانتیگراد برسد. باید این نکته را در نظر بگیریم که یک لایه قهوه باید سطح ماهیتابه را بگیرد، تا کاملا یکنواخت برشته شود و مرتب این دانه‌ها را به هم بزنیم تا گرما به تمام نقاط دانه‌ها به طور یکنواخت برسد.

با توجه به سلیقه خود میزان رشد دانه‌ها متفاوت است. یعنی اگر شما هر مرحله از رشد قهوه را می‌پسندید، می‌توانید در هنگام رسیدن به آن مرحله حرارت را خاموش کنید و دانه‌ها را از ظرف جدا کنید. مثلاً اگر رست ملایم دوست دارید، حدوداً باید ۵ دقیقه دانه‌ها حرارت داده بشوند و اگر تیره تر دوست دارید میتوانید دو الی سه دقیقه دیگر به دانه‌ها حرارت بدهید.

بعد از رسیدن به رست مورد نظر دانه‌ها را از ظرف جدا کرده و به ظرف دیگر منتقل می‌کنیم تا خشک شود سپس برای تهیه نوشیدنی قهوه می‌توانید دانه‌ها را آسیاب کنید و یک قهوه مطبوع و خوش طعم برای خود دم کنید و از کار خود لذت ببرید.

 

سخن پایانی

در آخر این نکته را باید در نظر بگیریم، با اینکه قهوه بی شک یکی از پرطرفدارترین نوشیدنی های جهان است اما نوشیدن زیاد قهوه ممکن است زیان آور باشد. هرچند نوشیدن یک فنجان قهوه گرم یا حتی سرد می‌تواند حس نشاط و سرزندگی به انسان دست بدهد و باعث تمرکز بیشتر می‌شود. اما باید در نظر داشته باشیم که مصرف زیاد از حد قهوه ممکن است برای بدن مضر باشد. بنابراین در نوشیدن قهوه تعادل را رعایت کنیم. یعنی در مصرف آن نه خیلی افراط کنیم نه تفریط.

ما پیشنهاد می‌کنیم طعم مدیوم قهوه.های هرمان کافی را در کنار تکه‌ای شکلات تلخ امتحان کنید، که بسیار لذیذ خواهد بود و اگر قهوه تلخ را انتخاب می‌کنید می‌توانید با شیر و شکر، مخلوط کنید تا مطبوع تر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *