معرفی

معرفی انواع نژادهای قهوه ❤️ (عربیکا، روبوستا و لیبریکا)

نژاد قهوه ها

همان‌طور که می‌دانید، قهوه یکی از پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌های جهان است و در حال حاضر رتبه سوم در جهان را داراست. هرچقدر زمان می‌گذرد مصرف آن رو به افزایش است و میزان تقاضای آن روز به روز افزایش پیدا می‌کند. اگر شما هم به قهوه علاقه زیادی دارید یا تازه با دنیای قهوه آشنا شده‌اید، می‌دانید که قهوه از نظر نژاد و همچنین طرز تهیه تنوع بسیار زیادی دارد که ممکن است کمی شما را دچار سردرگمی کند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم تا به صورت ساده و خلاصه انواع نژادهای قهوه و همچنین انواع قهوه از نظر طرز تهیه را در این عنوان به شما معرفی کنیم.

 

انواع قهوه از نظر نژاد

قهوه حاصل فرآیندی است که بر روی میوه گیاه آن صورت می‌گیرد. میوه گیاه قهوه همانند بسیاری از دیگر میوه‌ها است و شامل هسته و قسمت گوشتی است که دور هسته را فرا گرفته؛ اما برخلاف اغلب میوه‌های دیگر، ما قسمت گوشتی آن را نمی‌خوریم و این هسته میوه است که تبدیل به دانه قهوه می‌شود.

گیاه قهوه در نواحی گرمسیری رشد می‌کند و به همین دلیل مناطق زیادی در کره زمین هستند که قهوه به صورت بومی در آن‌ها وجود داشته است و یا این که طی سالیان اخیر در آن کشت شده است. به همین دلیل تنوع زیادی در انواع نژادهای قهوه وجود دارد. دانه قهوه بر اساس نژاد گیاه، مکان کشت و نوع دانه طبقه‌بندی می‌شود. در ادامه به معرفی 4 نژاد اصلی و پرمصرف قهوه می‌پردازیم که به احتمال زیاد نام آن‌ها را شنیده اید.

1. نژاد عربیکا

برای معرفی انواع نژادهای قهوه، ابتدا به سراغ پرطرفدارترین نژاد قهوه می‌رویم، دانه قهوه عربیکا که حدود 60 درصد مصرف جهانی قهوه را این نوع دانه تشکیل می‌دهد. دانشمندان بر این باورند که برای اولین بار این نوع قهوه قرن‌ها پیش در ارتفاعات اتیوپی به وجود آمدند. حتی بر اساس برخی مدارک ممکن است که اولین نوع قهوه‌ای که انسان به صورت امروزی از آن استفاده کرد همین قهوه‌ی عربیکا باشد.

این نوع دانه‌ی قهوه در قرن هفتم در عربستان بسیار محبوب شد و به همین دلیل هم، نام آن را به صورت جهانی عربیکا گذاشتند. دلیل این‌که قهوه عربیکا از سایر نژادهای رایج قهوه گران‌تر است این است که پرورش آن سخت‌تر از دیگر نژادهای قهوه است. اغلب نژادهای قهوه در کمربند استوایی زمین به راحتی رشد می‌کنند و نیاز به مراقبت خاصی ندارند، اما قهوه عربیکا برای رشد و میوه دهی مناسب نیاز به سایه، آب و ارتفاع بالای 600 متر دارند. همچنین این نوع نژاد قهوه به بیماری‌های گیاهی حساسیت بیشتری نشان می‌دهد. تمامی این موارد سبب شده تا نژاد قهوه عربیکا از سایر انواع نژادهای قهوه گران‌تر باشد.

در مقاله دیگری در رابطه با چیستی قهوه عربیکا و خواص قهوه عربیکا به طور کامل در این مورد توضیح داده ایم.

طعم قهوه‌ی عربیکا

به طور کلی تمامی شرکت‌های بزرگ قهوه، برای تبلیغ خود از این‌که محصول آن‌ها 100 درصد عربیکا است استفاده می‌کنند و دلیل آن کیفیت بسیار بالای این قهوه و طعم پیچیده و نرم و بدون تلخی آن است. در خوردن این قهوه بیشتر از این که تلخی را حس کنید، طعمی ترش مانند احساس می‌کنید. در نظر داشته باشید قهوه عربیکا بازهم با توجه به مکان رشد گیاه قهوه می‌تواند طعم مختلفی ارائه دهد.

 

2. نژاد روبوستا

روبوستا دومین قهوه پرطرفدار، از نظر انواع نژادهای قهوه است. گفته می‌شود که منشا اصلی این نژاد قهوه، جنوب صحرای آفریقا است. در حال حاضر هم اصلی‌ترین تولید کننده این نوع قهوه آفریقا و اندونزی هستند. دانه قهوه روبوستا نسبت به عربیکا بزرگتر و گردتر هستند.

این نوع قهوه برخلاف قهوه‌ی عربیکا به نسبت بیماری‌های گیاهی مقاوم است و در مناطق کم ارتفاع به خوبی رشد می‌کند؛ به همین دلیل هم قیمت پایین‌تری به نسبت عربیکا دارد. نقطه ضعف گیاه این نژاد قهوه حساسیت آن به دمای بالا است. همچنین در مقاله تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا به طور کلی در مورد تفاوت های ظاهری، طعم و خواص این دو شرح داده ایم.

طعم قهوه‌ی روبوستا

این نوع قهوه طعم تلخ و خشنی دارد. برخی این طعم را بسیار دوست دارند و برخی دیگر به دلیل کافئین بسیار بالای این نوع قهوه آن را به دیگر نژادهای قهوه ترجیح می‌دهند. در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران، این نوع قهوه را با دیگر نژادهای قهوه خصوصاً عربیکا ترکیب می‌کنند و نتیجه بسیار عالی می‌شود، طعم بسیار خوب و در عین حال کافئین بالا!

در نظر داشته باشید که همانند دیگر انواع قهوه از نظر نژاد، نژاد روبوستا نیز بسته به مکان کاشت می‌‎تواند طعم نهایی متفاوتی داشته باشد. به طور مثال نوعی قهوه‌ی روبوستا که در تایلند کشت می‌شود، تلخی بسیار کمی دارد که برخلاف انواع رایج دیگر قهوه‌ی روبوستا است. در رابطه با طعم و خواص قهوه روبوستا بیشتر بدانید.

 

3. نژاد لیبریکا

این نوع قهوه بومی آفریقای مرکزی و به ویژه لیبریا است و به همین دلیل لیبریکا نام گرفته است. عطر تند و طعم پررنگ اصلی‌ترین خاصیت این نژاد است. این نژاد قهوه معمولا با دیگر قهوه‌ها ترکیب می‌شود تا طعم نهایی پیچیده‌تر و بهتری ارائه شود. دانه‌های این قهوه شبیه به دانه‌های روبوستا است.

طعم قهوه‌ی لیبریکا

به طور کلی طعم خاص این قهوه به گونه‌ای است که یا آن را دوست خواهید داشت یا از آن متنفر می‌شوید. طعم آن به نسبت دیگر قهوه‌ها غیر معمول است و می‌توان گفت طعم دودی، چوبی و آجیلی دارد.

 

4. نژاد اکسلسا

اکسلسا رتبه چهارم مصرف انواع قهوه از نظر نژاد را دارد. این نوع قهوه به صورت بومی در آسیای جنوب شرقی رشد می‌کند و شکل آن‌ها بسیار شبیه به دانه‌های لیبریکا است. به تازگی دانشمندان آن را به عنوان یک زیر شاخه از نژاد لیبریکا طبقه بندی کرده اند و آن را یک نژاد اصلی جداگانه نمی‌دانند.

طعم قهوه‌ی اکسلسا

این نوع قهوه نیز طعم بسیار منحصر به فرد خودش را دارد. طعم بسیار نرم و یکدست با تلخی ملایم. عطر و کافئین نوع نوع قهوه نیز بسیار سبک و ملایم است. قهوه‌ی اکسلسا نیز معمولا با دیگر قهوه‌ها ترکیب می‌شود و به تنهایی استفاده نمی‌شود.

 

انواع قهوه از نظر نوع دم آوری

تا به اینجا با انواع قهوه از نظر نژاد آشنا شدید. به طور کلی می‌دانید که طعم انواع نژادهای قهوه با یکدیگر متفاوت است. اما جالب است که بدانید نوع دم آوری نیز بر روی طعم نهایی قهوه تاثیر گذار است. به طور کلی 37 روش برای دم آوری قهوه وجود دارد که 4 مورد از آن‌ها در حال حاضر مرسوم تر از دیگر روش‌ها هستند: اسپرسو، ترک، فرانسه و عربی. در ادامه این 4 روش را به صورت مختصر و مفید به شما معرفی می‌کنیم.

1. قهوه اسپرسو

محبوب‌ترین روش دم آوری و عصاره گیری از قهوه در جهان، اسپرسو است. از این روش می‌توان انواع نژادهای قهوه را دم آوری کرد. برای دم آوری به روش اسپرسو نیاز به دستگاه اسپرسوساز و یا موکاپات است. موکاپات دستگاهی بسیار ساده و ارزان قیمت است که ظاهری شبیه به یک قوری کوچک دراز دارد! توجه داشته باشید که قهوه نهایی موکاپات را از لحاظ طعم و کیفیت اصلاً نمی‌توان با قهوه‌ی اسپرسوساز مقایسه کرد. طرز تهیه قهوه اسپرسو با روش های متنوع و طعم دهی های مختلف را در صفحه دیگری به طور کامل آموزش داده ایم، از دست ندهید.

اسپرسو بیشترین میزان کافئین را دارد و به همین دلیل بسیاری از طرفداران قهوه عاشق قهوه‌ی اسپرسو هستند. بعدها با ترکیب قهوه اسپرسو با ترکیب‌های مختلفی از شیر، کاکائو و آب انواع دیگر قهوه مانند کاپوچینو، لاته، ماکیاتو و… به وجود آمدند که هریک از آن‌ها طرفداران خاص خود را دارند.

جهت دریافت قیمت و خرید قهوه اسپرسو اینجا کلیک کنید و یا با ما در تماس باشید.

 

2. قهوه ترک

این نوع قهوه برخلاف قهوه اسپرسو نیاز به وسیله خاصی ندارد اما بهتر است که آن را با قهوه جوش درست کنید. برای طرز تهیه قهوه ترک نیاز به قهوه‌ای دارید که بسیار ریز آسیاب شده است. حالا به ازای هر یک نفر یک قاشق مرباخوری قهوه و به میزان مورد نیاز آب و در صورت نیاز شکر به قهوه جوش اضافه کنید منتظر باشید که قهوه به آرامی به جوش بیاید. برخی افراد برای طعم بهتر به قهوه‌ی خود هِل نیز اضافه می‌کنند. جهت خرید قهوه ترک درجه یک اینجا کلیک کنید.

 

3. قهوه فرانسه

جهت طرز تهیه قهوه فرانسه معمولاً با استفاده از فرنچ پرس و یا قهوه سازهای برقی درست می‌شود. قهوه فرانسه معمولاً بسیار رقیق است و کافئین پایینی دارد و به همین دلیل برخلاف اسپرسو که در فنجان سرو می‌شود، در لیوان آن را سرو می‌کنند. همچنین در هرمان کافی میتوانید اقدام به خرید قهوه فرانسه نمایید.

 

4. قهوه عربی

برای تهیه این قهوه از ظرفی به اسم دّله استفاده می‌شود. برای این نوع قهوه از ترکیب خاصی از انواع نژادهای قهوه استفاده می‌شود. در این نوع قهوه نیز همانند قهوه ترک دانه‌ها باید به صورت خیلی ریز و نرم آسیاب شوند. برخلاف قهوه ترک، قهوه عربی اصلا نباید جوش بیاید. افراد بسته به ذائقه خود موارد مختلفی مانند هِل، میخک، زنجبیل و یا حتی زعفران را به قهوه اضافه می‌کنند.

 

زیرگونه‌های قهوه

به طور کلی از آن‌ جایی که قهوه در مناطق مختلف کره زمین به صورت طبیعی و وحشی رشد می‌کرده است، انواع نژادهای قهوه به وجود آمده‌اند که 4 گونه پر استفاده را به شما معرفی کردیم. اما نژادها و زیرگونه‌های قهوه بسیار زیاد هستند، به همین دلیل در ادامه برخی از مهم‌ترین زیرگونه‌های قهوه عربیکا که محبوب ترین نوع قهوه در جهان است را قرار داده‌ایم:

  • بوربن
  • کاتیمور
  • کاتوای
  • کاتورا
  • ارثیه
  • گیشا
  • موندونوو
  • SL34 و SL28
  • تیمور
  • کلمبیا وریداد
  • بوربن زرد

 

اسم قهوه‌های معروف در منوی کافی‌شاپ

تا به اینجا به شما انواع نژادهای قهوه و همچنین انواع قهوه از نظر نوع دم آوری را به شما معرفی کردیم تا با دنیای قهوه به صورت مختصر و مفید آشنا شوید. معمولا ترکیب‌های قهوه با استفاده از اسپرسو ایجاد می‌شود و اسپرسو پایه تمامی ترکیب‌های دیگر است. نژاد قهوه استفاده شده برای این ترکیب‌ها کاملا سلیقه‌ای است اما معمولا عربیکا، روبوستا و یا ترکیبی از این دو است.

کافه لاته: ترکیب اسپرسو و شیر فوم دار

کاپوچینو: ترکیب اسپرسو با شیر فوم دار و کف بیشتر که با پودر کاکائو آن را تزئین می‌کنند

آمریکانو: ترکیب اسپرسو و آب جوش

اسپرسو دوپیو یا دوبل: همان اسپرسو معمولی اما با دوبرابر پودر قهوه

ماکیاتو: اسپرسو و مقدار خیلی کم شیر

موکا یا موکاچینو: اسپرسو و شیر داغ به همراه شکلات شیرین و یا پودر کاکائو

آفوگاتو: ترکیب قهوه و بستنی

 

جمع بندی و سخن پایانی

قهوه یکی از سالم‌ترین و پرمصرف‌ترین نوشیدنی‌های حال حاضر دنیاست که به صورت روزانه بازهم به مصرف کنندگان آن اضافه می‌شود. تنوع بسیار زیاد قهوه باعث می‌شود که مصرف کنندگان جدید و یا حتی با سابقه قهوه کمی در مورد اسامی مختلف قهوه از نژادهای مختلف گرفته تا انواع دم آوری و حتی ترکیب‌های مختلف گیج شوند.

به همین دلیل در این عنوان برای شما به صورت کاملا مختصر انواع نژادهای قهوه محبوب، انواع قهوه از نظر نوع دم آوری و همچنین اسم قهوه‌های معروف در منوی کافی‌شاپ را برای شما قرار دادیم تا با دنیای قهوه آشنا شوید و دفعات بعدی که می‌خواهید یک فنجان قهوه نوش جان کنید، اطلاعات بیشتری از آن داشته باشید.

خبر خوب این است که شما می‌توانید تمامی قهوه‌های معرفی شده در این مقاله را با قیمت رقابتی و کیفیت بالا از فروشگاه هرمان کافی خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *